Aktuelt - Sep 30, 2024

Lang kø for ferske krabber på kaia

– Typisk kunde? Det finnes ikke! sier sjarkfisker Espen Marø Farstad, som selger krabbe og krabbeklør ved Skansegata i Ålesund.

Lang kø for ferske krabber på kaia

– Salget har vært bra så langt – og bra oppmøte. Folk liker absolutt å bruke byen. Jeg har litt igjen nå, men det blir litt strøsalg utover timene og så er vi ferdig, sier Espen Marø Farstad, kaptein på sjarken Snøgg.

SJARK SOM ARBEIDSPLASS SISTE 15 ÅR: – Jeg trives fortsatt, selv om enkelte dager er bedre enn andre. Jeg har ingen planer om å slutte – og jeg liker heller ikke endringer, sier Espen Marø Farstad med et smil.

Han har de siste 40 minuttene solgt krabbe og krabbeklør til ivrige kunder på kaia. De første kundene var på plass i køen allerede en halvtime før han la til kai.

En av de som står i kø akkurat denne fredagen, er Roy Kasper Naalsund.

TROFAST KRABBEKUNDE: – Kaisalg er helt topp! Jeg bruker det – gjennom Facebook holdt jeg på å si. Det er genialt, så til alle som ikke har brukt det før; gå inn på «Kaisalg Ålesund og omegn – Surofi», sier Roy Kasper Naalsund.

– Kaisalg er helt topp! Jeg bruker det – gjennom Facebook holdt jeg på å si. Der får jeg informasjonen. Det er genialt, så til alle som ikke har brukt det før; gå inn på «Kaisalg Ålesund og omegn – Surofi».

Farstad forteller at årets sesong startet veldig bra, men at den siden har vært dalende – dette selv med populært kaisalg:

– Jeg tror det kommer seg til oktober igjen, da. Det bruker å gjøre det i hvert fall. Oktober pleier å være en god krabbemåned og i november begynner vi med kreps.

POPULÆR SJARK: Snøgg er en kjent skikkelse på kaia med Skansegata i Ålesund.
– Ferske råvarer fra sjøen

Margit Elise Valbø, er også blant de mange som står tålmodig i kø. Hun jobber turnus og har ofte fri på morgenen – og da er det perfekt å ta turen ned til kaia.

– Jeg er her i dag for å kjøpe krabber og reker. Jeg bruker å ta turen ut hit av og til, og i dag klaffet det med begge deler.

Krabbene kjøper hun med Snøgg og rekene med sjarken som ligger like ved, Real 1, med fiskeren Hans-Isak Leithe Røsvik.

– Jeg synes det er veldig bra med kaisalg. Her får jeg muligheten til å kjøpe ferske råvarer fra sjøen.

TÅLMODIG KØKUNDE: – Jeg er her i dag for å kjøpe krabber og reker. Jeg bruker å ta turen ut hit av og til, og i dag klaffet det med begge deler, sier Margit Elise Valbø.
Åtteåring på krabbejakt

Farstad sier at han ikke har noen typisk kunde. Han får besøk av kunder i alle aldere og fra ulike nasjonaliteter – og ikke minst med ulike personligheter.

– Forrige helg var det for eksempel en jente på sikkert åtte år som kom innom. Hun kom rett fra skolen, og spurte om jeg solgte krabber og sa at «krabber er så godt». Hun spurte om hun kunne få en krabbe, og jeg sa «greit». Jenta ble storfornøyd og kikket ned i posen og sa: «nå blir mamma kjempeglad!»

– Så du ser, her er alt! Noen typisk kunde klarer jeg ikke å beskrive, sier fiskeren med et smil.

– Blir krabbe-curry på menyen

Senti Thiru fra Oslo er blant Farstads «nye kunder». Denne helgen besøker han og en kompis en venninne i Ålesund.

– Hva liker du med kaisalg?

– Du får jo ferske krabber rett fra havet, og i tillegg står du i kø og ser nye folk – en unik opplevelse!

Thiru og kompisen har planene klare for hva de skal servere i kveld:

– Det blir litt krabbe med loff, også skal vi prøve å lage litt krabbe-curry – litt eksotisk, sier han og ler.

SIKRER HELGEKOSEN: – Det blir litt krabbe med loff, også skal vi prøve å lage litt krabbe-curry, sier Senti Thiru.

Dette står på menyen til de to andre kundene vi har snakket med:

  • Margit Elise Valbø: Krabbe med loff, smør, majones og sitron. Stor favoritt!
  • Roy Kasper Naalsund: Krabbe, loff, masse majones og sitron. Det blir krabbe på skiva, rett og slett. Jeg liker en god miks – og alt skal med da, ikke bare det hvite, nei, nei, nei.
– Jeg liker ikke endringer

Nå begynner det å minke med krabber og krabbeklør hos fiskeren Farstad.

Han forteller at sjarken Snøgg har vært hans arbeidsplass de siste 15 år – og da har han naturlig nok opplevd det meste av tøft nordvestlandsvær.

– Jeg trives fortsatt, selv om enkelte dager er bedre enn andre. Jeg har ingen planer om å slutte – og jeg liker heller ikke endringer!

Ønsker du å benytte deg av kaisalg?

Følg med på Surofi sin nettside eller Facebook-siden for kaisalg i Ålesund.

Gå til siden for dynamiske minstepriser for en full oversikt over gjeldende dynamiske minstepriser.

Åpne vedlagt PDF i link under for å lese hele saken.