- Jeg er her for å spane på bifangst, altså sjeldne fisker som går under radaren og som kundene helst ikke vil ha. Jeg er spesielt interessert i en som heter Sanktpetersfisk, sier Dag Holtan.
Holtan forteller at han har jobbet som feltbiolog i alle år når vi møter han på et av hans regelmessige tokt på kaisalg på Skansekaia i Ålesund. Fiskerne vet at de skal gi han beskjed hvis de kommer over noe uvanlig.
– Jeg driver med kartlegging av natur – fra fisk og oppover til fugler og pattedyr, mose – you name it!
– Nå er jeg ute etter Sanktpetersfisk, som kanskje er den første klimaflyktningen i sjøen. Den kommer opprinnelig fra Middelhavet, men har vist seg å bli vanlig langs hele vestlandskysten de siste årene, og kanskje særlig her på Sunnmøre, sier han.
Siden vi egentlig er ute etter å snakke med folk på kaia om hvilke fisketyper de liker å spise lurer vi på om Sanktpetersfisk er en god fisk?
– Altså, hvis du har vært ned i landene Frankrike, Spania og Italia – hele Middelhavet, så er det den desidert dyreste fisken på franske restauranter. Sånn er det med den saken. Men du vet her i Norge har vi vokst opp med å kaste breiflabb, vi har kastet steinbit – vi har kastet alt mulig rart fordi det er såkalt ufisk, sukker Holtan lettere oppgitt.
Han ser ut til å ha full kontroll på hva som er til salgs på kaia.
- Klart - nå er jo jeg en gammel traver her på kaia, og kjenner stort sett alle som har løyve til kaisalg. Og nå har de blitt så veloppdragne at de sender meg bilder sånn at jeg vet hvis de har noe sjeldent, ler han.
- Jeg kommer hit uansett jeg, men så klart så følger jeg med på Surofis Facebookside på smart-telefonen sånn at det ikke blir bomtur. Hvis det er dårlig vær så er det litt dumt å få bomtur.
Vi ber Holtan fortelle litt om fasinasjonen sin for fisk – og gjerne de lokale artene.
- Nå er jeg så heldig som hadde besteforeldre som var fiskerbønder som kom tilflyttende her til Ålesund rundt 1930. Så jeg har vokst opp i en færing i Ellingsøyfjorden sammen med besten min fra Austefjorden. Da var det sild og sildesesong, også var det torsk og hummer selvfølgelig, sei og alt mulig. Det var ordentlig sjølberging den gangen. Litt annerledes enn i dag.
- Faren min var yrkesfisker fra han var om lag 60 år. Han lå ofte på Borgundfjorden og Ellingsøyfjorden, så Borgundfjordfisket har jeg vært med mange, mange ganger, avslutter feltbiolog Dag Holtan.
Sanktpetersfisk er en fiskeart i Sanktpetersfiskfamilien i ordenen Sanktpetersfisker. Du kan finne ut mer om den i Store norske leksikon.
Gå til siden for dynamiske minstepriser for en full oversikt over gjeldende dynamiske minstepriser.
Åpne vedlagt PDF i link under for å lese hele saken.