Atlanterhavsparken står for herlige smaksprøver på Nor-Fishing – fiskerinæringens viktigste møteplass. – Tydelig at lokal sjømat faller i smak.
Over 500 nasjonale og internasjonale leverandører er utstillere på årets Nor-Fishing, som er en verdensledende messe for fiskeriteknologi. Men hva er en fiskerimesse uten god sjømat?
Kjøkkensjef Ole Christian Skogen på Atlanterhavsparken i Ålesund, akvarist Maria Dahle Bekjorden og lærling fra Sjøbua, Lukas Steinshamn, står bak «sjømatbaren». Den er å finne på fylkespaviljongen til Møre og Romsdal.
– Vi har fått veldig gode tilbakemeldinger! Maten går unna som bare det, sier Skogen.
I år står blant annet sild fra Juviksild på menyen, klippfisk fra Grytastranda Fiskeindustri og hvalkjøtt fra Myklebust på Harøy.
Nylig kom Helsedirektoratet med nye kostråd. De er klar i sin oppfordring: velg mer fisk og sjømat! Anbefalt mengde fisk er 300 til 450 gram hver uke.
Vi spurte kjøkkensjefen om hva han synes om de nye rådene:
– Helt på sin plass at sjømat står sentralt! Vi spiser for mye kjøtt. Samtidig må vi ta vare på havet og fiske riktige arter.
– Har du noen gode tips til de som ønsker å spise mer fisk?
– Tilberedning er viktig. Pass på at fisken ikke blir overstekt eller overkokt. Du kan ofte steke eller koke mindre enn du tror. Vær heller ikke redd for å prøve deg frem.
SUROFI er også finne på fylkespaviljongen. De forteller om gode besøkstall:
– Veldig kjekt med så mange besøkende! Her kommer vi i snakk med fiskere og redere fra hele fylket. Vi får også besøk av mange hyggelige skoleelever, sier Vigdis Torheim, kontrollansvarlig i SUROFI.
– Hva vil dere at SUROFI-besøkende skal ta med seg?
– Det er jo at de blir bedre kjent med oss – at vi er fiskernes egen salgsorganisasjon. Våre viktigste oppgaver er at vi driver med førstehåndsomsetning av hvitfisk og skalldyr, og at vi har ulike forvaltningsoppgaver som ressurs- og kvotekontroll.
På fylkespaviljongen er det i år 13 utstillere, deriblant Gjøsund Havn, Libra, Blue Legasea, Hareid Group, Polyform, Premas, Kristiansund Mekaniske, Ulstein Betongindustri, Ulstein Group og flere havner og kommuner. Fylkespaviljongen er et samarbeidsprosjekt mellom bedrifter, kommuner og fylkeskommunen, der målet er å profilere næringslivet i fiskerisektoren og spesielt leverandørindustrien i fylket.
– Vi har et jevnt trykk med besøkende. I år har vi 210 kvadratmeter med stand og en egen takterrasse, sier Lisbeth Nervik, rådgiver innen fiskeri og havbruk i Møre og Romsdal fylkeskommune.
Nervik, som har prosjektansvar for fylkespaviljongen, har all grunn til å være ekstra stolt over bedriftene i fylket i år. Tre av de nominerte til innovasjonsprisen 2024 er fra Møre og Romsdal: Ava Ocean (årets vinner), Mørenot og Norseye.
– Vi er et stort fiskeri- og teknologifylke, og det er viktig at vi har tilstedeværelse på en slik messe. Det synes også politikerne våre – og i år stiller vi med flere – som fylkesordfører Anders Riise.
Gå til siden for dynamiske minstepriser for en full oversikt over gjeldende dynamiske minstepriser.
Åpne vedlagt PDF i link under for å lese hele saken.