Klokka er fem på halv ni en kjølig morgen i februar på Skansekaia i Ålesund sentrum. Et lite snølag dekker Sulafjellet og Sukkertoppen, og langs flytebryggen er det foreløpig tomt for både fiskebåter og folk.
Det varer ikke lenge, for nå legger «Syltebas» til og det begynner å danne seg en liten kø av kunder på kaia. For det gjelder å være tidlig ute om du vil sikre deg fersk fisk og skalldyr av ypperste kvalitet på kaia. Hver dag oppdaterer Surofi listen over båter som driver kaisalg, hvilke båter som legger til hvor, og hvilken fangst de har med seg. Dermed er det mulig å stille først i køen når dagens fangst landes.
Roger Sylte har lagt sjarken «Syltebas» til kai i Skansegata i Ålesund havn. Han har kaisalgsløyve og nå gjør han klart for å selge Borgundfjordtorsk og hyse over ripa til de som er interessert i det. På vei inn fra fisket på Borgundfjorden meldte han inn fangsten elektronisk.
- Du melder inn fisken først på Kystfiskeappen til Fiskeridirektoratet og skriver hva du har om bord i båten – og hvor mye du skal lande. Det skal gjøres før du kommer til kai slik at det er kontroll på det. Deretter skal du melde inn fangsten til Surofi med ankomsttid til kai. Så legger Surofi det ut på Facebook-sida sånn at folk vet om det. Det funker bra! Det har blitt bedre og bedre, og folk følger med der, sier Sylte.
Han forteller at det kan variere om han går for kaisalg, eller om han leverer til et fiskemottak.
- Det er alt etter hvor mye jeg har. Hvis jeg har lite - sånn som i dag - så selger jeg her, og hvis jeg har mer så går jeg til et mottak med det.
Straks etterpå legger rekebåten «Real 1» til foran «Syltebas», og det viser seg at de fleste som har stilt seg i kø på kaia venter på «Real 1» og ferske reker.
- God dag! Roar Osvold, rekekjøper, hilser førstemann i køa.
- I dag skal jeg ha reker. To liter reker. Så og si hver helg er jeg på kaia for å kjøpe ferske reker. Jeg følger med på de ukedagene båtene er inne – og det er som regel onsdag, fredag og lørdag. Jeg kjøper ikke frosne reker. Jeg skal ha ferskt. Det er det som er best!
Han har fulgt med på hva som er til salgs på kaia fra det han kaller for «gamle-tida» på 60-70-tallet.
- På den tida kjøpte vi krabbe og reker nedenfor Kafe Rollo lenger inne i Ålesundet. Her nede på kaia har jeg gått siden jeg var guttunge til jeg ble voksen. Nå følger jeg med på hva som er til salgs på Surofi. Da finner jeg det ut - enten dagen før, eller tidlig på morgenen, smiler Roar Osvold med en plastpose med to kilo reker i den ene neven, og tommelen opp med den andre.
Noen av kundene kommer tilfeldigvis forbi – enten ruslende langs kaia, eller med langstrakt hals ut av bilvinduet i Skansegata. De fleste har forberedt seg godt, og lest seg opp på hva som er om bord i de forskjellige båtene via Surofi sin webside eller Facebook-siden Kaisalg Ålesund og omegn – Surofi.
- Det er sjeldent jeg er her, men i dag fikk jeg beskjed av kona om at jeg måtte reise tidlig fordi her blir fort utsolgt for fisk. Min kone fant ut av det på Facebook at det skulle komme inn en båt her halv ni, sier Rolf Grytten.
Han trenger ikke stille seg i kø, for han skal ikke ha reker. Han er ute etter torsk, lever og rogn, og går rett på sak hos Roger Sylte og «Syltebas».
- Torsk og lever fikk jeg, men rogn må jeg sikkert opp på Fiskerberg (fiskebutikken, red.anm.) å kjøpe. Jeg klarer meg godt med torsk, men kona vil ha lever og rogn for at det skal bli et skikkelig bra måltid, ler han, og beretter om hvordan de tilbereder torsken hjemme;
- Vi trekker torsken. Så er det poteter, gulerøtter, flatbrød og smør. Smørfett. Det er liksom... fantastisk godt!
Fisker Roger Sylte bekrefter at det er torsk de private fiskekjøperne vil ha.
- Det er torsketid nå, så det er torsk de vil ha – med lever og rogn. Og fiskematfisk; og det er hyse. Men det ikke så mye hyse, ikke enda i alle fall. Så det er vanskelig å tilfredsstille det behovet.
Intensjonen bak kaisalget er at privatpersoner enkelt skal få tilgang til fersk villfanget sjømat.
Med kaisalgsløyve kan du selge fersk fisk og skalldyr over ripa til privatpersoner, og er en omsetningsform som er definert som egenovertakelse. Med andre ord; en kaiselger er både selger og kjøper av egen fangst, og den meldes inn som alle andre salg.
Gå til siden for dynamiske minstepriser for en full oversikt over gjeldende dynamiske minstepriser.
Åpne vedlagt PDF i link under for å lese hele saken.