Sunnmøre og Romsdal Fiskesalslag SA (Surofi) ble stiftet den 24. juli 1945 og har som formål å drive førstehåndsomsetning av viltlevende marine ressurser med hjemmel i gjeldende lov og forskrift(er). Surofi er et samvirkeforetak i henhold til bestemmelser i samvirkeloven.
Lov om førstehandsomsetning av viltlevende marine ressurser (fiskesalslagslova) er hjemmelslov for virksomheten i Surofi. Virksomheten omfatter omsetning av marine ressurser som landes i Sunnmøre og Romsdal med unntak av navngitte pelagiske arter.
I tillegg til salgsvirksomheten ivaretar Surofi ulike forvaltningsoppgaver, der spesielt arbeidet med ressurskontroll er særlig viktig og omfattende.
Innkreving av offentlige avgifter knyttet til førstehåndsomsetningen er også en del av salgslagets forvaltningsoppgaver. Surofi driver i tillegg en betydelig informasjonsvirksomhet.
Fisker, fanger eller oppdretter som leverer viltlevende marine ressurser gjennom Surofi og som har bolig eller forretningsadresse i Sunnmøre og Romsdal, kan være medlem av foretaket.
Virksomheten drives fra kontorer i Ålesund sentrum.
Styret bekrefter at det er grunnlag for fortsatt drift, og årsregnskapet er avgitt under den forutsetning.
I 2023 omsatte Surofi for totalt 3 270 mill. kr. Dette var nær rekorden fra 2022, da omsetningen endte på 3 325 mill. kr. Nedgangen på 55 mill. kr. (-2 %) skyldes litt nedgang i kvantum fra 146 000 til 143 000 tonn, mens prisene i gjennomsnitt for året var på linje med året før. Det aller meste av omsetningen i Surofi kommer fra norske fartøy. I 2023 utgjorde landinger fra utenlandske fartøy bare 1,5 mill. kr. (0,0 %). Tilsvarende tall i 2022 var 13 mill. kr. (0,4%).
I tillegg til fisk og skalldyr ble det i 2023 omsatt vel 26 000 tonn tare, økning på nær 16 000 tonn fra året før.
Etter at det i 2022 var generelt stor etterspørsel etter fisk med markert stigende priser, var 2023 preget av ujevn og til dels sviktende etterspørsel. Dette førte til fallende priser utover i året, men med stor variasjon fra art til art. Utviklingen i markedet må særlig ses i sammenheng med høy inflasjon og dermed svekket kjøpekraft hos forbrukerne i store deler av verden. Svekkelsen av den norske kronen har likevel bidratt til å dempe prisfallet for norske eksportører og dermed også fiskeflåten.
Kvotene på torsk ble i 2023 redusert med 20 %, tilsvarende om lag 70 000 tonn. Mindre tilgang har bidratt til god balanse i markedet, selv om det har vært lavere etterspørsel. Prisen på torsk har derfor holdt seg bedre enn på andre arter. Deter likevel et tydelig tegn at stor fisk har vært mangelvare i klippfiskmarkedet, slik at prisene har steget på de største sorteringene. På de minste sorteringene, som i større grad eksporteres for bruk til andre anvendelser, har det vært en klart svakere prisutvikling. I Surofi gikk omsatt kvantum av torsk ned med vel 6000 tonn (- 17 %), som samsvarer godt med reduksjonen i kvoten. Den gjennomsnittlige prisen for året steg med 9 %. Dette kompenserte delvis for nedgangen i kvantum, men i verdi ble omsetningen likevel 108 mill. kr (- 9 %) lavere enn i 2022. Omsetningsverdien endte dermed på 1 055 mill. kr., ned fra 1163 mill. kr. i 2022.
Kvotene på sei nord for 62 økte i 2023 med om lag 10 000 tonn sammenlignet med det som ble fangstet året før. I tillegg var det noe økning i kvoten på sei sør for 62. Kvantum av sei omsatt i Surofi utgjorde som i 2022 54 000 tonn. Økt kvantum fra Nordsjøen har gitt et positivt utslag, men kvantum nord for 62 gikk ned på tross av kvoteøkningen. Over flere år har det vært gradvis dårligere fiske på de tradisjonelle seifeltene på Møre og de nærmeste bankene nordover langs kysten. Dette påvirker landingsmønsteret negativt for oss. I kvantum er sei likevel fortsatt den klart største arten. Prisene på sei var gode i første del av 2023, men fra andre kvartal falt prisene nærmest kontinuerlig frem til årsskiftet. Gjennomsnittsprisen for året endte imidlertid helt på linje med 2022, men nivået ved inngangen til 2024 er vesentlig lavere enn for ett år siden. Omsetningsverdien på sei i 2023 var 852 mill. kr., ubetydelig endret fra året før.
Fangsten av hyse var i 2023 omtrent på nivå med 2022, men kvotene er på et lavt nivå. Hysemarkedet er generelt labilt med store svingninger over tid. Etter en god start på året kollapset prisen på både trål-og linefanget hyse. Dette skyldes en kombinasjon av tidligere høy pris, substitusjon med andre billigere arter (særlig pollock) i de store kjedene i markedet og generelt redusert kjøpekraft i markedet. Dette førte til at gjennomsnittsprisen på hyse omsatt i Surofi gikk ned med 19 % i 2023, en av de artene som hadde klart dårligst prisutvikling. Selv om kvantumet økte med 2000 tonn, gikk omsetningsverdien ned fra 342 til 319 mill. kr. (- 7 %).
For både snabeluer og blåkveite økte omsatt kvantum i 2023. I tillegg var det ei gledelig økning i prisene, med 28 % økning i prisen på snabeluer og 16 % på blåkveite. Samlet økte omsetningsverdien på disse to artene med vel 90 mill.kr. til 415 mill. kr. For havfiskeflåten er dette viktige supplement til fisket på torsk, sei og hyse.
Omsetningen av lange gikk ned med 318 tonn (- 5 %) i fjor, mens det var uendret for brosme.Etter ei god prisutvikling i 2022, falt prisene på begge arter i fjor, - 11 % på lange og - 7 % på brosme. Dette er negativt for lineflåten, som trenger inntektene fra disse artene, særlig når kvotene på torsk og hyse er så lave som de er nå.
Verdien av restråstoff økte også i fjor, fra 143 til 156 mill. kr. Økningen skyldes først og fremst mer kvantum og høyere pris på mel og olje.
Fra og med kvoteåret 2022 innførte Surofi, Norges Råfisklag og Vest-Norges Fiskesalslag auksjonsplikt på 50 % av kvoten på torsk og sei som fryses ombord. Samtidig ble det innført nasjonale referansepriser knyttet til alle produkter som omfattes av auksjonsplikten og det ble gjort endringer i auksjonsregelverket. Ordningen ble videreført i 2023.
Andelen av kvantum fryst fisk (alle arter) som ble omsatt på auksjon i Surofi gikk i fjor ned fra 63 til 55 %. Nedgangen i auksjonsandel (solgt kvantum) er som forventet når markedet i 2023 var preget av fallende etterspørsel og som følge av det synkende priser. Det vil da være flere auksjoner som ikke fører til salgfordi referanseprisen (akseptpris) ikke nås. En del av disse usolgte partiene blir da i ettertid solgt på kontrakt og ikke gjennom en ny auksjon.
For torsk gikk auksjonsandelen (solgt kvantum) ned fra 70 til 59 % og for sei fra varandelen 73 %, som året før. Salgslagene har besluttet at auksjonsplikten videreføres i 2024. Rapport fra evalueringen som Nofima skal gjennomføre med basis i erfaringene fra 2022 og 2023 (FHF-finansiert prosjekt), skal foreligge i juni 2024.
Det dynamiske minsteprissystemet for sei, torsk og lyr har fungert godt også i 2023.På andre arter har minsteprisene vært forhandlet på vanlig måte. Surofi har bare minstepriser på fersk fisk.
Surofi følger de prioriteringer som ligger til grunn for den samlede fiskerikontrollen i Norge. Styret konstaterer at overordnede langsiktige utviklingsprosesser i stor grad preger den nasjonale fiskerikontrollen. Styret er bekymret for at det i for liten grad fokuseres på landingskontroller. Dissekontrollene må ha høyere prioritet for å bidra til korrekt ressursuttak og like konkurransevilkår i næringen.
Surofi har gjennom 2023 videreført arbeidet med utvikling av Surofi sine datasystemer for kontrollområdet. Dette har vært et omfattende prosjekt over flere år, som nå er inne i sluttfasen. Det jobbes parallelt med tilpasning til Fiskeridirektoratet sitt nye kvoteregister, som har vært underutvikling over lang tid.
Surofi har i flere år etter avtale med fiskerimyndighetene beregnet kvoteoverføringen for fartøyer registrert i Surofi sitt distrikt. Denne ordningen er nå godt innarbeidet.
Provisjonsinntektene var i 2023 23,2 mill. kr., ned fra 25,0 mill. kr. i 2022. Provisjonen beregnes av omsetningen, og utgjorde 0,71 % i gjennomsnitt for 2023, en reduksjon fra0,75 % i 2022. Provisjonssatsene ble redusert med om lag 8 % fra 01.07.2023. Andre driftsinntekter utgjorde 6,7 mill. kr. mot 6,2 mill. kr. i 2022. Den størsteposten under andre driftsinntekter er inntektsføring av inntrukne midler, som har en direkte motpost i form av kostnader for kontrollvirksomheten. Denne posten utgjorde i 2023 4,7 mill. kr., som er en økning fra 4,0 mill. kr. i 2022.
Driftskostnadene utgjorde 23,9 mill. kr., som er 1,7 mill. kr. høyere enn året før. Av dette utgjør økning i kontrollkostnader 0,7 mill. kr.
Driftsresultatet for 2023 viser 6,0 mill. kr. mot 9,0 mill. kr året før. Årsaken til nedgangener en kombinasjon av lavere inntekter og kostnadsøkning.
Netto finansinntekter økte fra 0,7 mill. kr. til 2,0 mill. kr. i 2023. Økningen skyldes høyere renteinntekter, særlig på bankinnskudd.
Resultatet før skatt viser 8,0 mill. kr. mot 9,7 mill. kr. i 2022. Etter avsetning til skatt på 2,1 mill. kr. ble årsresultatet 5,9 mill. kr. i 2023, en nedgang fra 7,1mill. kr. året før.
Styret er godt tilfreds med det oppnådde resultatet.
Egenkapitalen var 114,0 mill. kr. pr. 31.12.2023, tilsvarende 48 % av totalkapitalen.
Driftsresultatet for 2023 viser 6,0 mill. kr. mot 9,0 mill. kr året før. Årsaken til nedgangener en kombinasjon av lavere inntekter og kostnadsøkning.
Arbeidet med videreutvikling av et nytt kvotekontrollsystem og etablering av posteringsløsning mot Fiskeridirektoratets nye kvotedatabase har hatt høy prioritet også i 2023. Dette vil fortsette videre inn i 2024, men er i sluttfasen.
Digital årsrapport ble lansert i 2023. Videreutvikling av nettsidene med mer innhold og enklere bruk for kjøpere, fiskere og andre samarbeidspartnere har også hatt høy prioritet i 2023. Ny versjon av nettsiden vil bli lansert i 2024, med hovedvekt på forbedring av den delen av systemet som krever pålogging.
Resultatet i Surofi er direkte avhengig av omsetningen, siden inntektene er på provisjonsbasis. Dette har også de siste årene ført til store svingninger i resultatet. Styret er opptatt av at finansiell soliditet er viktig, slik at virksomheten ikke blirfor sårbar av redusert inntjening dersom omsetningen synker. Med bakgrunn i høyomsetning og godt resultat i 2022 og 2023 besluttet styret etter fullmakt fraårsmøtet å redusere provisjonssatsene med virkning fra 01.07.2023. Reduksjonenutgjorde om lag 8 %. Selv om dette øker den finansielle risikoen, mener styretdette er forsvarlig sett i lys av Surofi sin finansielle stilling.
Surofi har 31.12.2023 en arbeidskapital på 99,9 millioner kroner, en økning på 4,1 millioner kroner fra foregående årsskifte.
Utestående fordringer på kjøperne svinger i takt med omsetningen fra måned til måned. 31.12.2023 var de utestående fordringene 159 mill. kr., men er vesentlig høyere i de periodene omsetningen er størst i løpet av året. Surofi har 10 % egenrisiko (+eventuelle rentekrav) på fordringer som er kredittforsikret, slik vanlig er for denne type forsikringer. Det har ikke vært tap på utestående fordringer i 2023. Svingninger i markedet, valutakurser med mer kan fort endre den økonomiske situasjonen i kjøperkorpset. Dette påvirker den finansielle risikoen og kan påføre Surofi tap.
Surofi har 31.12.2023 en arbeidskapital på 99,9 mill. kr., en økning på 4,1 mill. kr.fra foregående årsskifte. Arbeidskapitalen benyttes til å finansiere utestående fordringer til kjøperne. Surofi har i tillegg en driftsfinansieringsramme på 150mill. kr. hos vår bankforbindelse, som trekkes på i de periodene hvor omsetningen og dermed utestående fordringer er høyest.
Det var 7 kvinner og 4 menn ansatt i Surofi pr. 31.12.2023. Årsmøtet i 2022 vedtok endringer i vedtektene for å bidra til bedre kjønnsbalanse i styret. Av styrets 7 medlemmer er det nå 3 kvinner (hvorav et styremedlem fra de ansatte) og 4 menn.
Stortinget vedtok i desember 2023 endringer i selskapslovgivningen, herundersamvirkeloven, som vil sikre en bedre kjønnsbalanse i styrene i norske selskaper. Styret er positiv til lovendringene, som bidrar til økt likestilling og mangfold i næringslivet. Surofi har allerede kommet langt gjennom de valg til styret som ble gjort på årsmøtet i 2022. Innfasing av de vedtatte lovreglene skjer over noe tid. Basert på denne trinnvise innføringen legger styret til grunn at Surofi skal være på plass innen 30.06.2025. Med dagens antall styremedlemmer betyr lovendringen at Surofi må ha tre årsmøte valgte styremedlemmer av hvert kjønn.
Det var ingen endringer i antall ansatte gjennom 2023. Surofi hadde 11 ansatte, tilsvarende10,8 årsverk, den 31.12.2023.
Sykefraværet i 2022 var 2,3 %, en betydelig nedgang fra 8,2 % i 2022. Det ble heller ikke i 2023 registrert noen personskader.
Surofis virksomhet forurenser ikke det ytre miljø.
Surofi legger vekt på å etterkomme formålet i Diskrimineringsloven og Diskriminerings- og tilgjengelighetsloven. Gjennom utforming av arbeidsoppgaver, arbeidstid og arbeidsplasser bestreber selskapet seg på å legge til rette for personer med nedsatt funksjonsevne. Selskapet har som mål at ansatte uavhengig av etnisitet, religion mv gis like rettigheter og muligheter for utvikling.
Åpenhetsloven, som trådte i kraft 1. juli 2022, skal fremme virksomheters respekt for grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold. Den skal også sikre åpenhet om virksomheters arbeid for å etterkommelovens føringer.
Surofi er ikke «større virksomhet» i åpenhetslovens forstand og derved ikke omfattet av loven. Surofi har imidlertid fokus på sosial bærekraft og besvarer derfor henvendelser fra forretningsforbindelser for å bidra til å forhindre negativ påvirkning eller skade på mennesker, samfunn og miljø. Sammen med de andre salgslagene arbeider vi med å etablere en portal for formidling av aktsomhetsvurderinger mellom aktørene i førstehåndsomsetningen.
Surofi har tegnet styre- og ledelsesansvarsforsikring. Forsikringen dekker etter nærmere vilkår eventuelt personlig erstatningsansvar overfortredjemann for styremedlemmer, varamedlemmer til styret og administrerende direktør i egenskap av sine verv.
Nærings- og fiskeridepartementet la 12.01.2024 frem Meld. St. 7 Folk, fisk og fellesskap – en kvotemelding for forutsigbarhet og rettferdig fordeling (kvotemeldingen). Meldingen inneholder også en gjennomgang av forslag knyttet til førstehåndsomsetningen og salgslagene, forslag som ble fremmet i rapporten fra det såkalte bearbeidingsutvalget (Grønn verdiskaping og økt bearbeiding i sjømatindustrien, publisert 8. mars 2022).
Styret i Surofi mener departementet har gjort grundige vurderinger av forslagene fra bearbeidingsutvalget. Styret har notert seg at departementet anmoder salgslagene om utvidelse av auksjonsplikten på fryst fisk og om å gjøre styrene mer representative ved å inkludere en størrebredde av kompetanse for å ivareta hensynet til hele verdikjeden.
De norske kvotene av både torsk og hyse går videre ned i 2024, totalt med vel 70 000tonn. Det meste av denne nedgangen er på torsk, som er den mest verdifulle arten for hvitfiskflåten. Kvoten på sei er tilnærmet uendret, mens kvoten på snabeluer går noe opp. Samlet sett tilsier dette, med uendret prisnivå, klart lavere omsetning for hvitfiskflåten i 2024.
Markedet må forventes å være ustabilt også i 2024 på grunn av blant annet redusert kjøpekraft over flere år, uforutsigbar vareflyt globalt og geopolitisk uro. For eksportprisene i norsk regning er også kursen på den norske kronen av storbetydning.
Med utgangspunkt i synkende totalkvoter og en usikker markedssituasjon forventerstyret at omsetningen i Surofi vil bli vesentlig lavere i 2024 enn i fjor.
Styret vil takke fiskere, kjøpere og fiskerimyndighetene for et godt samarbeid også i 2023.
Ålesund, 27.02.2024
Styret for Sunnmøre og Romsdal Fiskesalslag SA
Styreleder
Nestleder
Styremedlem
Styremedlem
Styremedlem
Styremedlem
Styremedlem
Adm. dir.
Alle signeringer er gjennomført elektronisk med BankID.